Preporuke za proljeće

Sretno vam proljeće! Evo nekih stvari koje možete čitati, gledati i raditi. 🌸

PROLJETNA KNJIGA

Lea: Thomas Halliday: Otherlands: A World in the Making. Fosilna goriva su out, fosili su in. Paleobiološki izlet u davne geološke epizode, krećući se od sadašnjosti prema prošlosti, nevjerojatno je umirujuć poticaj istraživanju lokalne geološke prošlosti i zamišljanju drugačijih svjetova.

Maša: Little Weirds Jenny Slate zbirka je nečega nalik oblačcima ili maslačcima koji se rasplinu na vjetru i onda opet sastanu u jednoj jedinoj misli. Obično je ta misao zvonka izjavna rečenica: TU SAM. DIVNA SAM. VOLI ME. 

The Six Deaths of the Saint Alix E. Harrow vratila me u studentske dane kada su umetnute viteške priče nicale poput visibaba – u velikom broju i sve odjednom. Vitešku tragičnu ljubav ne mogu zamisliti izvan proljeća: šuma je uvijek zelena, prsten uvijek pozlaćen suncem, noć uvijek umjereno hladna, netko uvijek umire i sve je veličanstveno jer je prolazno.

Barb: Love Me Tender Constance Debré. Debré je 2015. godine odustala od svoje perspektivne karijere pravnice i (nešto manje perspektivnog) braka da bi postala – singl siromašna lezba. Love Me Tender je i iskren i predivan i frustrirajuć zapis o jednom dugom, sjebanom, ali i oslobađajućem iskustvu autanja. 

Lana: Za buđenje iz zimskog sna preporučujem svoj najdraži roman zadnjih par godina, Bear (1976) Marian Engel. Ova knjiga koju možete pročitati u jedno popodne prati povučenu knjižničarku jednog instituta za povijest koja zbog posla dolazi na minijaturan i skoro potpuno prazan otok na sjeveru Kanade, gdje ostvaruje nekonvencionalan odnos s njegovim jedinim stanovnikom, medvjedom.

PROLJETNA SERIJA

Lea: Virgin River, moj zimsko-proljetni problematični comfort watch. Gradić na sjeveru Kalifornije u kojem svi stalno piju kavu, sjede u lokalnom baru na obali rijeke i zapliću se u nevjerojatno neuvjerljive peripetije. Paralelno: Gruntovčani!

Maša: Neke stvari nisu prolazne: Heartstopper kao ultimativna proljetna sreća. 

Barb: Trenutno gledam Swarm i zasad sam zadovoljna. Osim toga, ako ću biti sasvim iskrena, Večera za 5 na selu

Lana: Bilo bi neiskreno i isforsirano da spominjem išta osim svoje trenutno omiljene serije, popularne Poker Face. Ne znam što više osobi treba od nevjerojatno šarmantnog lika Natashe Lyonne i elaboriranog ubojstva u svakoj epizodi, ali dobit će i odlične gostujuće glum⁞ce, dobar soundtrack (neprestano pjevam “Hold on! Ngozi Family!“) i tisuću sitnih, neiritantnih gegova. Poker Face je uzbudljiv, nepretenciozan i opojan. Kao osoba izrazito sklona bingeanju, razvukla sam gledanje svih 10 epizoda najduže što sam mogla, a to je najveći kompliment koji mogu dati. Favoriti: “Time of the Monkey” i “Escape from Shit Mountain”.

Poker Face

PROLJETNI FILM

Lea: Jedva čekam pogledati Beekeeping in the End Times, a u međuvremenu opet čitam tekst Larise Jašarević “From atop a mountain: Living, Writing, etc.”. 

Maša: Prey vidim kao film o proljetnom čišćenju u kojem sudjeluje i pas (!).

Barb: Držat ću se aktualnog kino repertoara: Saint Omer Alice Diop, Corsage Marie Kreutzer i All the Beauty and the Bloodshed Laure Poitras (lijevo).

Lana: Petite Maman Celine Sciamma. Njen najbolji film, ako se mene pita, a vjerojatno ne pita.

PROLJETNI ALBUM

Lea: Florence + the Machine: Dance Fever ili, još proljetnije, Between Two Lungs.

Maša: 1975, Being Funny in a Foreign Language (It’s not that deep!)

Barb: Voice Actor, Sent From My Telephone. Ne sjećam se kada me zadnji put neki album oduševio toliko da sam ga poslušala u jednom dahu. U ovom slučaju dah treba držati 3 h i 45 min, ali garantiram da se isplati!

Za tanje živce, izdvajam ovaj zaboravljeni proljetni hit.

Lana: Ne mogu se sjetiti proljetnog albuma, ali zato ću preporučiti dvije proljetne pjesme. Obje su atmosferične i imaju slojevitost proljeća; list na list, boja na boju, itd. itd.

Prva koja je svojim tonovima svjetlija i bliža buđenju proljeća, pupoljcima, a stoga i njihovoj suprotnosti, smrti i ništavilu, okrutno/ekstatično poručuje:

You will not be awake for long
You won’t have to wait for long
You will not be awake for long
We’ll meet in the smallest great unknown

Druga je pjesma prvi put da u preporukama eksplicitno imam neke muškarce. Što reći, nitko nije savršen. Ne samo to, nego preporučujem dvije (muške) pjesme a ne jednu kako sam netom najavila, jer se ne mogu odlučiti između dvije pjesme koje su mi super. O bože!! Nakon kratkog meltdowna, slijede i naslovi pjesama: „Jurjevo“ i „DajBog“ hrv benda Nemeček. Ako je kod Jenny Hval melankolija proljeća još u pupu, ovdje čujemo totalnu neumoljivost proljeća i melankolije koja postaje gnjev; ne više mladica nego šiba. Osim toga, Jurjevo je blagdan proljeća (Ederlezi), a bog iz DajBoga slavenski Jarilo. Ne znate Jarila? Evo poetičnog i blago poremećenog objašnjenja s Wikipedije:

„Praslavenskim pridjevom jarъ izriče se da je nešto obilježeno mladom životnom silom, žestokom silom rasta. Ta sila nije shvaćena apstraktno, nego arhajski konkretno. Ta se sila očituje u određeno doba godine, u proljeće. Ona je proljetna sila. Njome se otvara ljeto, obilježuje godina kao svojim početkom. I tako se to odvija oduvijek i zauvijek u beskonačnom kružnom ponavljanju.“

Bila sam na dva koncerta Nemečeka i mogu potvrditi da je ovo točno. I will not be taking questions at this time.

PROLJETNI OBROK

Lea: Nešto novo u novom restoranu + koktel s narančinom koricom.

Maša: Pizza. Uvijek pizza.

Barb: Vodka sauce pasta by Romy Mars.

Lana: Obrok o kojem sanjam otkad sam ga probala prošlo proljeće, na poslovnom putu u Barcelonu… Bila sam u malom ali popularnom i prepunom restoranu El Xampanyet („mali šampanjac“ na katalonskom), koji vodi Laura, recimo Laura El Xampanyet. Laura je primijetila da sama stojim u redu ljudi pred ulazom i odvela me do slobodnog mjesta za šankom, gdje sam izbliza pratila kako slažu tapase i toče čaše i čaše domaće cave, tj. pjenušca. To se dogodilo ne jednom, nego dva dana zaredom, i može se shvatiti samo kao blagoslov. Dok sam drugi dan blaženo sjedila na svom mjestu, tik do mene bile su dvije turistkinje koje su naručile isto što i ja, malene školjke kojih je prvi dan nestalo. Njihove su stigle ranije i sa zanimanjem sam iz neposredne blizine pratila tanjur. Ono što sam vidjela bilo je šokantno. Djevojke – koje su iz bijelih tenisica širile izvjesnu nervozu – nisu bile zadovoljne školjkama. Bile su, štoviše, toliko nezadovoljne da su nakon par zalogaja konobaru rekle da im se hrana ne sviđa i žele je vratiti. Konobar – cijelo vrijeme ispred nas, iza pulta – ih je s nevjericom gledao svojim dosta izbuljenim očima, ali odmah je uzeo tanjur. Ja sam ih sve gledala kao Šesto čulo 1999. godine u kinu Zagreb. „U tom momentu sjetio je se šta mu je Cole pričao o duhovima i shvatio je da ga je zapravo Vincent ubio te noći, i bio je nesvjesno mrtav cijelo vrijeme dok je radio sa Coleom“ (Wikipedia). Moje i konobarove oči na tren su se srele prije nego što je ispraznio sadržaj tanjura u smeće, s osmijehom koji bi sledio krv u žilama svakom ljudskom biću. One nisu ni trepnule. Hladnokrvno su platile i otišle, a onda je stigao moj tanjur malih školjki. Bile su nježne, slankaste, slatkaste, paprene, oblivene maslinovim uljem. Jesti ih bilo je kao da jedem čiste male duše – razumjela sam sotonizam i vidjela boga. „Njegov cilj je ispunjen, i on je sad slobodan da napusti svijet živih.“ „One cure“, rekla sam konobaru, „they’re insane“. Kimnuo je glavom, i iz naših su zjenica izašle dvije ruke koje su se čvrsto rukovale.

INTERNETSKA OPSESIJA U PROLJEĆE

Lea: Aplikacija za mindfulness/meditiranje. Sorry not sorry. 

Maša: Resetiranje Wordlea svakih nekoliko tjedana.

Barb: Piggy Taiwan i Corinne Hamilton, odnosno njihov podcast Deeply Unwell. Osim stalne teme trans života, često u kombinaciji s iskustvom seksualnog rada, Piggy i Corinne redovito komentiraju i druga važna pitanja kao što je npr. popularnost lutki koje izgledaju kao Lana Del Rey, teorija zavjere o Britneynoj smrti ili povratak pro ana ideja, a sumiraju i aktualne svađe, uhićenja i općenito skandale koji uključuju slavne.

Lana: Norfolška terijerka Pippa, pseća influencerica C kategorije koja živi u Njemačkoj + jednoruka majmunica Xing Xing koja jede i pije u jednom tibetanskom samostanu + Sylvanian drama, naravno

REAL-LIFE OPSESIJA, PROLJETNA

Lea: Hodanje/planinarenje! Trk u obližnju knjižnicu posuditi jedan od starih planinarskih priručnika!

Maša: Krošnje!

Barb: Modni dodaci za mačke.

Lana:  Club-mate. + Mačka koja živi u susjednom stanu, kat niže, i izlazi na balkon, gdje je ja čekam i uznemirujem. Nije je bilo cijelu zimu i napokon se pojavila prije 2 dana. Ovo je za mene idealan odnos s mačkom.

PROLJETNO SMEĆE

Lea: Sva odjeća koja vam je neudobna – premala, prevelika, stvara neugodu i prezirno vas gleda s polica: prekrojiti, razvrstati, pokloniti, prodati, zaboraviti.

Maša: Pomicanje sata. (Ali samo tu jednu noć.)

Barb: Sudbina Marie Kondo poslužila mi je kao poticaj da se jednom zauvijek saživim s identitetom hoarderice.

Lana: Obrijala sam mucice s proljetnog kaputa žiletom, bila ih je puna šaka.

PROLJETNA UMJETNICA

Lea: Lina Ehrentraut je prva osoba koja me iole zainteresirala za stripove i to čitajući strip na pozornici. 

Maša: Osoba koja izrađuje Bobbie Goods bojanke.

Barb: Da je David Cronenberg dobio zadatak da interpretira pop klasik „I’m Every Woman“, kladim se da bismo gledale u nešto poput Pejzaža s figurom žene Ambere Wellmann (na slici lijevo). Ovo nije najočitiji proljetni izbor, no rijetko kada se desi da je nešto morbidno ujedno ovako krasno živahno! Objektivno, ovo je više portret nego pejzaž, „figura žene“ tehnički je njih mnoštvo, a sve zajedno rastu, bujaju i srastaju u nešto što meni nalikuje na jednog podbuhlog – konja.

Wellmann je nadahnuće pronašla upravo u Velázquezovim konjaničkim portretima, rekla bih u onom Izabele Burbonske koja,  prema rijetkim  informacijama koje sam pronašla na internetu, a koje govore išta o njoj kao osobi, nije bila odana svom suprugu, ali jest – svom konju!

Šteta bi bilo i da svijet ostane zakinut za postojanje Erike Eyres pa evo izvolite.

Lana: Što je proljeće ako ne cvijeće, a što je cvijeće ako ne Georgia O’Keeffe? Pogotovo ako ste dvije godine imali zidni kalendar s njenim slikama. Zanimljivi podaci o O’Keeffe: 1) srednje joj je ime bilo „Totto“ 2) tvrdila je da je njeno cvijeće samo cvijeće 2) imala je aferu s Fridom Kahlo, koja joj je pisala „I thought of you a lot and never forget your wonderful hands and the color of your eyes“.

Georgia O’Keeffe

PROLJETNI MIRIS

Lea: Savršene zrele jagode i blago natrule jagode; svako godišnje doba, pa i ono umalo najbolje, ima dobre i loše strane. 

Maša: Nana.

Barb: Mirisni papirići Papier d’Arménie, konkretno, rozi blokić koji miriše na ružu.

Lana: Zumbuli i lagana glavobolja.

PROLJETNI MISTERIJ

Lea: Gdje je bilo slijepo kuče.

Maša: I dalje astrologija. 

Barb: Zauvijek Overtoun Bridge (lijevo).

Lana: Kako nastaju moljci??

PROLJETNO PROROČANSTVO

Lea: Moj novogodišnji ritual prilagođen za proljeće: na hrpi kinder jaja odbrojite svoj sretan broj i sretnom rukom zgrabite kinder jaje. Igračka će vam pokazati kakvo vas proljeće čeka. 

Maša:

Barb: Neka vam zadnja stvar koju ste Shazamale posluži kao ključ za proljetnu romansu.

Lana: Ekskluzivno tarot proročanstvo za sve naše čitatelj⁞ice, na slici lijevo: vi to možete!

Otvori komentare

Nema još odgovora

Komentiraj

djevojaštvo

književnost

LGBTIQA+

majčinstvo

muzika

politika

prostor

tv & film

život

OSVETA: Ubojica pilića
NEPCA: Avignon
ŽIVOTINJSKO CARSTVO: 3 ribe
RADOSTI TIJELA: Govna
popsikon
Dvije smrti Sinéad O’Connor
♪ ♫*•♪ ♀️ 2021 ☻ favs by barb ヽ༼ຈلຈ༽ノ
Nježne sablasti
Sto Oskara za Tára 
Temeljac
Justine iz filma Sirovo curi krv iz nosa.
Željna krvi
Kvir memoari ili kako ispričati svoj život
Stisak hrvatskih kanselistica
Klasna priča bez pokrića
Nina Obuljen Koržinke i drvo žalosne vrbe
Kviz: Nina Obuljen Koržinek ili žalosna vrba (Salix babylonica)?
Lydia Tár ravna Zagrebačkom filharmonijom
Sretna 33. obljetnica panDemije svima koj⁞e slave!
Portijina elegija
Kult Plave Kamenice recenzira Taylor Swift
Preporuke za proljeće
Što bismo sačuvale iz 2021., a ne spalile na smetlištu
The L Word: Generation Q, FINALE
The L Word: Generation Q, S02 E07, E08 & E09
Promijeni veličinu fonta
Kontrast