ŽIVOTINJSKO CARSTVO: 3 ribe

Akvarij s 3 ribe okružen knjigama

Foto: Stipe

Ovako je to išlo: zatreslo je i skočili smo iz sna, malo odugovlačili po stanu, pa krenuli u šetnju dok se svemir opet ne uglavi u svoju ljusku. Vratili se u stan, presvukli se za po doma, mačka dobro, malo potresena, nije se ljutila što smo je ostavili. Svašta se o njoj može reći, ali nije zlopamtilo.

Posjedali na kauč, popalili laptope, listamo novine, Evo pao vrh s katedrale, Molim? Samo jedan, onaj lijevi, A onda dobro.

Pijemo kakao, mazim mačku da joj se trauma istrese iz krzna, gledamo jesu li zidovi napukli, zovemo i primamo pozive i poruke, proglašavamo se živima i zdravima. Kad evo zove P.

Hoćeš ići u Ploče? On kreće za nekih sat vremena, Kažem neću, duže mi treba da se psihički pripremim za otići u trgovinu po mlijeko, Nisam ni mislio, ako ti nije problem hoćeš mi pričuvati ribice dok se ne vratim, Koje sad ribice? Eto mene brzo, sve ću ti donijeti, aj vidimo se.

Evo ga, nosi stakleni kvadar.

Malo im još nalij vode, ja sam izlio da mi se ne prolije po autu, e čekaj, evo ti filter, Stavi mi u džep, Još je mokar, Nema veze, ovo mi je za po doma, Evo ti i hrana, malo im daš, ko da soliš, zovi ako nešto imaš pitat, aj vidimo se, Sretan put, pozdravi svoje.

Penjem se u stan, gledam da mi ne sklizne akvarij, ribe ko da trepću, gledam malo bolje, nemaju kapke ili ih ja ne vidim, pa mi se valjda učinilo.

Gdje ćemo s njima, Nemoj na pod zbog mačke, Raščisti malo stol, neka su tu na suncu, mogu gledat kroz prozor, Nemoj preblizu ruba ako opet zatrese, Čime ćemo ga prekriti, Imamo Plutarha, ali teži je on nego cijeli akvarij, Anić? Nemoj se ni šaliti, stavi svog Ladana, Ma jok! čekaj mogu li uzeti ove jelovnike, Pa može.

Enciklopedija svjetske kuhinje, imamo 3 sveska (15., 17. i 19.)

Ostavi im malo zraka da se ne podave, Pa ionako su ispod vode. Treba mi neki štapić, Uzmi ovaj kraj žirafa, iz kineskog restorana,

Njega stavljam po sredini akvarija, pa prebacim kabel pročišćivača,

Odmakni ga od stakla da ne drnda toliko, Baš se čuje ovaj filter, kako ribe to mogu trpit.

Lijevo od štapića ide svezak 15. (Kineska, japanska, korejska, kambodžanska i vijetnamska kuhinja), desno ide svezak 17. (Afrička i bliskoistočna kuhinja),

Razmakni malo, sad im bolje ulazi zrak,

Na vrh prekrij otvor sveskom 19. (Južnoamerička, meksička, karipska i sjevernoamerička kuhinja), Bolje ovako, da ne bi mački štogod palo na pamet, Koju pamet, Nemoj tako grubo, Dobro, vidi je, ni da mrdne.

Nekako mi izgleda dosadno u ovom akvariju, da im stavimo neke igračkice, Ne treba, Imaju samo staklo i malo pijeska, otužno je, ko da je Beckett postavljao scenografiju, Šta sad radiš, Imam neke sličice iz Životinjskog carstva, mogu im to zalijepit straga pa da nisu same, Pa tri su, nek se druže, Dobro, pusti me, stavit ću neke morske životinje, evo tuna, riba napuhača, Što je ovo, Mislim bucanj, nemam puno ovih morskih, evo sjenice, Mislim da su to zebe, Što misliš o galebu i pingvinima, to mi se nekako uklapa, Samo će ih istraumatizirat, vidiš kako gledaju, Trebaju se suočiti sa strahovima, nekako mi je praznjikavo, stavit ću i svisca i činčilu, žao mi činčile, nije duplikat, ovo je tekunica, nije svizac, one su malo manje, Šta će ti ljama, Nije ljama to je vikunja ili guanako, nisam siguran, glupo mi je na ovim sličicama što ne piše koja je životinja, Evo ima još jedna riba, izgleda ko Nemo samo je raščupanija, Uopće ne sliči, to je riba pauk ili paun, nisam siguran, znam da su obje otrovne, Samo ih plašiš, Nisam, trebaju se naviknut na biodiverzitet, Vidi kako gleda u galeba, Možda joj je poznat iz viđenja, Ha-ha pravo si duhovit.

A koja je ovo uopće riba, ja sam mislio da će donijeti zlatne ribice, one dvije su crne, ova je bijela, ona mi djeluje izbuljenije, tko zna jesu li uopće ista vrsta, aj mu napiši poruku, pitaj ga je li im već dao jesti, kolika treba biti temperatura vode, koliko često treba mijenjati vodu,

Šta mu sam ne napišeš poruku, Ti ćeš to brže,

Kaže da takva kakva je, Što? Voda, valjda sobna temperatura, Ali padao je snijeg, još jučer je bilo kasnoproljetno sunce, to su velike amplitude, ma pitaj ga samo koja je ovo vrsta, pa ću sam izguglati ostalo.

-Nije normalan, gnjavi i mene i ribe, već ih pola sata nateže tamo amo, pita koja su vrsta ribe, jesu li uopće ista pasmina?

-Moli.

-Koja je vrsta, jesi mijenjao vodu, kad da im da hranu?

-Moli.

-Ma molim ja, ali ne pomaže, on je nemoguć, isprepadao je i ribe i mačku, stalno nešto prčka, čačka i čeprka oko njih.

-Ma molly!

-Aha.

Kaže da su ribe molly,

Čekaj da vidim, kaže wikipedija: Boja tijela se kreće od žute, maslinaste, sive, srebrene, crne pa do zelene boje, pazi zelene, tu su crna molly, dobro to su ove dvije, ali ona bijela mi se ne uklapa,

Koja bijela, nigdje ne spominje bijelu,

Evo gledaj, ova na slici mi izgleda pepeljasto a ni oči joj nisu tako buljave, što ako se ne slažu, vidiš kako ove dvije crne stalno plivaju zajedno, a bijela uvijek ide na drugu stranu, možda je osjetljivija pa joj smeta sunce, piše da su molly tropske ribice, nekako mi je ova voda prehladna, da ulijem malo tople, što misliš, Ne diraj ih, Vidiš kako sporo plivaju, možda su pothlađene, Možda ih nerviraš, Srećom imaju memoriju od 3 sekunde, pa se brzo oporave, kaže da žive u bočatim vodama, možda da malo soli stavim u vodu, Bolje nemoj, Zašto su stalno na ovim pokrajnjim stranama, meni se čini da su te strane zrcalne, Znači stalno gledaju same sebe, narcisi i narcise, Ali zašto onda ove 2 crne nikad ne stanu en face jedna drugoj, uvijek plivaju postrance, Misliš profilno, Da, a na odraz reagiraju zapanjene i opčinjene, Ma to uopće nije zrcalno staklo, gledaj odavde, to ti se učinilo zbog loma vode, Šta onda gledaju, Pa mačku, A-ha… ima smisla.

Nakon prva 3 dana počele su dolaziti na onu stranu akvarija na koju im običavam davati hranu, Ma je, Evo gledaj, Stvarno, Vidiš kako sve tri dotrče, ne plaše se, vidi šta rade kad stavim prst u vodu, grickaju me, Pa koliko im to daješ, Malo, Nije to malo, samo im daj po 2-3 listića, Malo mi je to, Glavni uzrok smrti riba iz akvarija je prežderavanje, Dobro smanjit ću, je li sad dobro, I to je previše, ja sam svojoj davala samo mrvicu, I što je s njom bilo, Uginula je nakon par mjeseci, Pa možda si je izgladnila, Znaš šta, radi što hoćeš.

Zove sestra, hvalim se, Znaš da mi je P. ostavio ribe, Znam, pogodi tko mu je dao ideju, Ne možemo se dogovoriti oko temperature vode i količine hrane, Ma ne brini, on ih je ionako nabavio u trenutku euforije, već su mu pomalo dosadile, Meni su zanimljive, kad ih duže gledaš baš se vidi kako se drukčije ponašaju u razna doba dana, Aj baš mi je drago da se slažete, šta mačka kaže, Gledala ih je 7 minuta prvi dan, nakon toga se okrenula na drugu stranu i nastavila spavat, Znači sve po starom, Da, Ne moraš brinuti previše ako koja ugine, na početku su ionako bile 4, Molim? Bile su četiri, kažem ja: P. čini mi se da ti ova malo čudno miruje, kaže on ma spava, doo-bro, za nekih sat vremena uzmem ja olovku i malo je bocnem, ona se okrene na leđa i nastavi plutat… A joj! Da, eto, pa tako, da se ne brineš previše.

Uglavnom, nazvao sam ih Riki, Tiki i Tavi, i zasad se još dobro drže, čini mi se da su se malo udebljale, i mašu repovima svaki put kad se približim akvariju. Na ovom hladnom i neprijateljskom svijetu možda i jesmo svi sami, al’ nas šestoro barem smo skupa.

Otvori komentare

Nema još odgovora

Komentiraj

djevojaštvo

književnost

LGBTIQA+

majčinstvo

muzika

politika

prostor

tv & film

život

OSVETA: Ubojica pilića
NEPCA: Avignon
ŽIVOTINJSKO CARSTVO: 3 ribe
RADOSTI TIJELA: Govna
popsikon
Dvije smrti Sinéad O’Connor
♪ ♫*•♪ ♀️ 2021 ☻ favs by barb ヽ༼ຈلຈ༽ノ
Nježne sablasti
Sto Oskara za Tára 
Temeljac
Justine iz filma Sirovo curi krv iz nosa.
Željna krvi
Kvir memoari ili kako ispričati svoj život
Stisak hrvatskih kanselistica
Klasna priča bez pokrića
Nina Obuljen Koržinke i drvo žalosne vrbe
Kviz: Nina Obuljen Koržinek ili žalosna vrba (Salix babylonica)?
Lydia Tár ravna Zagrebačkom filharmonijom
Sretna 33. obljetnica panDemije svima koj⁞e slave!
Portijina elegija
Kult Plave Kamenice recenzira Taylor Swift
Preporuke za proljeće
Što bismo sačuvale iz 2021., a ne spalile na smetlištu
The L Word: Generation Q, FINALE
The L Word: Generation Q, S02 E07, E08 & E09
Promijeni veličinu fonta
Kontrast