NEPCA: Kelelina svakodnevna juha od leće

ili kronika o nastanku pjesme “Rewind”

Crveni mjesec i vještice ili ptice

datum nepoznat, najvjerojatnije 2014., noć, mjesec: pun

Obey City iz trećeg pokušaja uspijeva zamotati cigaretu motalicom. Transfering: 78% Traži upaljač po džepovima. Hmmm, nema ga. Sending 6 files to 1 person. Prevrće par papira po stolu. Ništa. 2 min remaining. Naginje se na kraju nad svijeću (mirisa paprenjaka). You’re done! The download email has been sent to: kelela.mizanekristos@gmail.com Your transfer is available for 7 days. Nije poznato je li kombinacija upravo njegove svijeće i cigarete uzrokovala smrt ijednog moreplovca.

Los Angeles, idući dan

Svakodnevna juha od leće: 10 sastojaka, jedan lonac i nešto više od 30 min. pripreme. “Može”, pomislila je Kelela, stisnula play i otvorila kuhinjski kredenac. Lonac je zavučen iza dva prašnjava kalupa za kolače (kuglof i tart) i gomile Tupperwarea. Poklopci, logično, razasuti. 1. Zagrijte veći lonac na srednjoj vatri. Dodajte zatim ulje, češnjak, luk (po izboru), mrkvu i celer. Začinite s malo soli i papra i miješajte. Prva traka, kratko i jasno, totalno razočaranje. 2. Miješajte 4-5 minuta dok sve ne zažuti i malo omekša. Pazite da češnjak ne zagori (smanjite plin ako se kuha prebrzo). Druga, hmmm, puno bolja. Kelela?!? Uf, sviđa mi se bas linija. Kelela, plin!!!! 3. Dodajte krumpir i začinite s malo soli i papra. Promiješajte i kuhajte još dvije minute. Treću kao da sam već sto puta čula. Naprosto ne. Ali na što me druga podsjeća? Kelela, misli! 4. Dodajte vodu, povrtnu kocku, ružmarin, timijan i pojačajte vatru. Pustite da proključa. Ubacite leću, poklopite i ostavite da kuha na laganoj vatri 15-20 min. Četvrta. 🎶 At night I think of you / If your game is on, give me a call Boo / If your love is strong, gonna give my all to you 🎶 My Boo! To je druga! 5. Servirajte uz rižu ili rižu od cvjetače. Ukrasite svježim peršinom.

🎶 Pam-pam-pam. Pa-raram-pam-pam. 🎶

nekoliko mjeseci kasnije, slijepa ulica

Pokušavala sam pjevati uz traku opet i opet i opet iznova, ali nisam nikud stigla pa sam je na neko vrijeme nevoljko pustila. Nisam joj se htjela vraćati sama, trebale su mi druge uši. Nugget je bio idealan. Uvijek mi je bilo lakše surađivati s nekim tko i piše i producira. Imam dojam da pjesma tada nastaje organski. Nisam inače staromodna, ali u tom bih se trenutku bila kladila u bilo kakvu olakotnu okolnost. Priznajem, moj opušteni poziv na radni ručak bio je prikriveni vapaj upomoć.

🎶 Pam-pam-pam. Pa-raram-pam-pam. 🎶
Tihi me očaj zapravo izjedao danima.
🎶 Pam-pam-pam. Pa-raram-pam-pam. 🎶
Jesam li poludjela???
🎶 Pam-pam-pam. Pa-raram-pam-pam. 🎶
“Klopka za Nuggeta!”, pokleknula sam i otvorila Messenger. Nadu sam položila u gratin od dimljenog lososa.

aperitiv

Početak je obećavao. Složili smo se da je ono što čujemo tipična Miami bass traka. Trebalo ju je razdrmati. Predložila sam da izdvoji bas liniju, za nju sam se uostalom i zakačila. Prgavica. Nugget je kimnuo, nabio slušalice i neko vrijeme šutke prtljao po laptopu. Ja sam nervozno preskakala storyje na Instagramu. Primijetila sam da Nugget diše neobično teško i brzo. Pitala sam se je li pušač. “Pušač ili francuski buldog”, pomislila sam i momentalno se posramila svoje dosjetke. Kelela Mizanekristos, 1.c. Činilo mi se da je prošla čitava vječnost. Želudac mi je počeo kruljiti, kao ranjena životinja. Hijena? Gepard? Pantera? Što se događa s mojim smislom za humor? Tješila sam se što sam taj glupi opis negdje pročitala. “Evo ga, dodao sam i jedan mali dio na početku. Sudaraju se, ali meni ima smisla?”

Prvi osjećaj: BLAŽENSTVO

Prve asocijacije: tropski otoci i pješčana primorska kopna, definitivno palme, pogotovo Ailanthus altissima (ipak se pjesma zaglavila), Sonny & Rico, limeta, šareni uzorci, možda kazete, također vilinski prah, izgubljeni dječaci vs. gusari, ima nade

Počela sam improvizirati, ali nisam nalazila riječi. Osjećaj je toliko jasan. Što je to? Nostalgija? Nešto što sam propustila? Promašila? Ne, nešto za čim definitivno žalim, ali o čemu ipak ne razmišljam previše. ČEZNUĆE? Riječi, halo??? AAARRGGHHHHHHHHH. Kvragu, mislila sam da ćemo zajedno biti pametniji. “A da ipak naručimo dostavu?”, pitao je Nugget.

KLJUČ SVEGA, Rio de Janeiro, kasnije u 2014., Pt. 1 od 2

Putovanje je trebalo biti veličanstvena proslava 10. godišnjice njhovog prijateljstva. Kelela i Asma zamišljale su duge šetnje, mirisne losione za sunčanje, tračanje i natalne karte, pripite izljeve dragosti i, dakako, zakletve na vječnu odanost. Stvari su krenule nizbrdo već prvog jutra. U 10:30 Kelela je još uvijek spavala. Asma je pokušala sve: pristojno je kucala, potom je pojačala televizor, kasnije je lupala, nekoliko je puta Kelelu čak prodrmala. Da si ova protestno nije nabila jastuk preko lica i ispustila nekakav groteskni urlik, Asma bi vjerojatno pozvala pomoć. Ovako se na doručak spustila sama, živčana, smišljajući kako će Keleli nabijati krivnju ostatak dana. Što reći, osim: dvostruka račica (♋ ♋). Kelela je ustala oko podneva. Od Asme ni “A”. “Kakva durilica”, pomislila je i upalila laptop – Asmu će iznenaditi spektakularnim planom zajedničkih aktivnosti. Sve da se ne mora ispričati – tipična blizančica (♊).

Asma je stigla tek oko pola tri. Plan je trebao je biti u fazi Br. 3 cachaça prije ručka, no Keleli je tada već bilo svejedno.

preokret

Desilo se sljedeće: Asma je sišla na doručak koji je upravo završavao. Ljubazno osoblje dozvolilo joj je da ipak doručkuje na terasi. Stanovita V. koja je također umalo zakasnila prepustila joj je posljednje punjeno jaje. Dirnuta, Asma je predložila da sjednu zajedno. V. je pristala.

“Ti si dakle sve vrijeme bila u hotelu?!?”, pitala je Kelela u nevjerici. “Zar me dugo nije bilo?”, začudila se Asma i, vidno se zacrvenjevši, neodlučno, a ipak svečano, obznanila: “Kelela, bojim se da sam se zaljubila.” Uslijedilo je 17 minuta i 11 sekundi zanesenog hvalospjeva: o V.-inim bademastim očima i zavodljivo sporim treptajima, odrješitim obrvama i razuzdanim kovrčama koje je nespretno namatala oko kažiprsta kada bi joj postalo neugodno, zatim o njezinom neodoljivo nakrivljenom osmijehu i jednako neodoljivim nenakrivljenim zubima, o dražesnom mljackanju s poluotvorenim ustima, simpatičnom neukusu u okusima i istančanom ukusu u pop melodijama…

“Asma, pa vi kao da se poznaje oduvijek!”, zadirkivala ju je raznježena Kelela, posramljena što je ranije negodovala.

kasnije, isti dan

petak, 29. kol 2014. 19:34

From: kingdom@fadetomind.net
To: kelela.mizanekristos@gmail.com

Draga K.,

drago mi je da si zadovoljna, jedva čekam release party!!!!!

Nego, Ashland i ja smo sinoć poslušali EP u komadu i čini nam se da imaš prostora za još jednu traku?

Konceptualno je sve na mjestu, ali još jedan uplifting hit bi baš fino pasao? Iskreno … kopka me što je bilo s onom trakom koju si radila s Nuggetom? Šteta da je izostaviš, s njom je sve i započelo. Hajmo još nju dovršiti?

Pazi mi na Asmu i vidimo se uskoro.

xx,
Kingdom

p.s. Što se tiče naziva, glasam za “Hallucinogen”! “All the Way Down” i “The High” su mi nedovoljno upečatljive, a “Gomenasai” možda … previše??? Razmisli.

p.p.s. Jesi li čula da se Obey City skoro utopio?!? Lik je navodno napušen pao s nekakve jedrilice. Sve je, srećom, u redu, ali nije li bizarno da je netko koga poznajemo tehnički doživio BRODOLOM?

još kasnije, obećani Pt. 2

🎶 Pam-pam-pam. Pa-raram-pam-pam. 🎶
NEEEEEEEE
🎶 Pam-pam-pam. Pa-raram-pam-pam. 🎶
Kada sam postala toliko bezidejna???
🎶 Pam-pam-pam. Pa-raram-pam-pam. 🎶
Mrzim sam tu glupu melodiju.
🎶 Pam-pam-pam. Pa-raram-pam-pam. 🎶
Kada bi barem Kingdom bio u krivu.

Nadala sam se da Asma neće primijetiti da sam rastresena. Veselila sam se upoznati V., zaista jesam, ali sam istovremeno jedva čekala da dođemo u klub. Nisam Asmi prijavila Kingdomov mejl, ovo je njezina večer. U klubu ću neprimjetno ću skliznuti u drugi plan čim se ukaže prilika – zadržat ću se predugo na wc-u, otići ću po još jednu čašu vode na šank, pustit ću da me izguraju krakate plesačice, moja će se glavobolja pojačati, silno će mi se spavati, morat ću možda i ranije ustati. Kelela Mizanekristos, Wingwoman #01.

Kada smo ušle, svirala je “Beautiful” A.G. Cooka. Asma me pogledala znakovito – potajno smo prezirale PC Music, ali sam znala da je pjesmu tada protumačila kao znak.

🎶Baby when you look at me you know that I’ll be here forever / Baby when I look at you I know that we’ll be here together🎶, treštalo je sve brže i brže.

V. je došla par minuta poslije s grupicom prijateljica. Asma se momentalno ukipila i V. okrenula leđa. Nisam bila sigurna da nas je V. vidjela, ali sam bila uvjerena da želi da svi (realno Asma) primijete nju: glasno se smijala, cupkala u mjestu i doslovno povlačila prijateljicu na podij. U nekom drugom scenariju – iritantno, no sada naprosto – slatko. “Asma idemo plesati, ovo nema smisla”, rekla sam. Asma je odmahnula glavom i nastavila mahnito srkati aromatizirani gin tonic, neprestano i vrlo očito pogledavajući u smjeru V.

Prošlo je više od sat vremena. Asma je već bila pripita. Netko je morao započeti. 🎶I’ve been watching you like the hawk in the sky / That fly and you were my prey🎶, otpjevala sam Asmi u uho i zastala. To je to! – napetost – iščekivanje – uzbuđenje – peckanje – trnci – SVJETLUCANJE.

🎶 Pam-pam-pam. Pa-raram-pam-pam. 🎶

pogled – priprema – pogled – ne mogu, još samo malo – pogled – da mi barem čitaš misli – pogled – hej, nemoj nestati – pogled – tu si – pogled – nisi – pogled – isuse pa gdje si – pogled – pogled – pogled – 🎶 Pam-pam-pam. Pa-raram-pam-pam. 🎶– zadnji put – pogled – da barem mogu sve prevrtjeti

Asma se nasmijala i krenula prema podiju, ja sam odjurila hotelskom blokiću.

Nijedna od nas nije slutila da će se V. zauvijek izgubiti u gomili. Asma ju nikada više nije vidjela.

Crveni mjesec i vještice ili ptice

Epilog

petak, 13. velj 2015. 17:20

From: kelela.mizanekristos@gmail.com
To: kingdom@fadetomind.net
Cc: sam.obeycity@gmail.com, girlunit@gmail.com, ariel.rechtshaid@tmwrk.net

Dečki,

“Hallucinogen” je službeno završen!!! 🍾

Hvala vam svima na trudu, savjetima, a najviše na strpljenju! Finalna verzija “Rewind” je u prilogu.

Ne mogu vam uopće opisati koliko sam sretna i ponosna. Vidimo se idući tjedan!

Puno pozdrava,

Kelela

petak, 13. velj 2015. 17:27

From: kelela.mizanekristos@gmail.com
To: asma.maroof@gmail.com

Asma,

za sretnije godišnjice i vječne ljubavi!

Volim te,
k.

p.s. Neki izvore navode da je nimfa Kalipso, nakon što je Odisej nakon sedam godina otplovio s Ogigije, utjehu nalazila isključivo u juhi od leće. Nadam se će pomoći: https://minimalistbaker.com/1-pot-everyday-lentil-soup/

 

Šalabahter: Song Exlploder Ep. 63

Otvori komentare

Nema još odgovora

Komentiraj

djevojaštvo

književnost

LGBTIQA+

majčinstvo

muzika

politika

prostor

tv & film

život

OSVETA: Ubojica pilića
NEPCA: Avignon
ŽIVOTINJSKO CARSTVO: 3 ribe
RADOSTI TIJELA: Govna
popsikon
Dvije smrti Sinéad O’Connor
♪ ♫*•♪ ♀️ 2021 ☻ favs by barb ヽ༼ຈلຈ༽ノ
Nježne sablasti
Sto Oskara za Tára 
Temeljac
Justine iz filma Sirovo curi krv iz nosa.
Željna krvi
Kvir memoari ili kako ispričati svoj život
Stisak hrvatskih kanselistica
Klasna priča bez pokrića
Nina Obuljen Koržinke i drvo žalosne vrbe
Kviz: Nina Obuljen Koržinek ili žalosna vrba (Salix babylonica)?
Lydia Tár ravna Zagrebačkom filharmonijom
Sretna 33. obljetnica panDemije svima koj⁞e slave!
Portijina elegija
Kult Plave Kamenice recenzira Taylor Swift
Preporuke za proljeće
Što bismo sačuvale iz 2021., a ne spalile na smetlištu
The L Word: Generation Q, FINALE
The L Word: Generation Q, S02 E07, E08 & E09
Promijeni veličinu fonta
Kontrast