Aure za kraj

*spojleri za sve nastavke Carry On trilogije

 

Any Way the Wind Blows, roman koji je zaključio priču o Simonu Snowu i njegovom traumatiziranom društvu, izašao je u srpnju prošle (!) godine te podcrtao razloge zbog kojih su obožavatelj⁞ice dal⁞e šansu još jednoj priči o Odabranome. Početkom prosinca na nekoliko su me dana neironično zaokupile (glazbene) aure koje su, uz standardan popis najslušanijih pjesama i glazben⁞ica, lansirane u okviru godišnjega pregleda svima poznatog kao Wrapped. Jedini priličan oproštaj od Carry On trilogije vidim u spajanju tih dvaju potpuno nepovezanih interesa. Da glavni likovi Any Way the Wind Blows imaju Spotify, na kraju 2021. godine njihove bi slušateljske navike bile odraz turbulentnog završnog tinejdžerskog poglavlja.1 Vrijeme je za kaotične gen z plejliste i totalno predvidive aure.

🦇BAZ❤️‍🔥

U ovih sam nekoliko godina Basiltona pokušala uzdići do razine božanstva. Trilogiju je otvorio kao pametan, sarkastičan, ranjiv, rastrgan vampir s misijom koja produbljuje, ali i rješava njegov unutarnji konflikt. Čitati Baza bilo je poput stavljanja kvačica na listu direktno s QueerToka: Gej? ✅ Kosa do ramena? ✅ Depresivan? ✅ Potajno (i sve više javno) melodramatičan? ✅ Koristi glazbu kao terapiju? ✅ Neprestano zapleten u čežnju? ✅ Što bi drugo čitatelj⁞ice mogl⁞e nego pokloniti se tjeskobnom kralju? No nakon što sam preslušala Bazovu službenu (i točnu) plejlistu, nešto je kliknulo. Odgovor je oduvijek bio tu. Bio je to prvi odgovor, samo se činio prejednostavnim. Baz nije naš mračni vladar, on je naprosto dečko koji je zaljubljen. Ništa drugo nije važno kod Baza. Samo je zaljubljen.

ružičasta i zelena izmaglica pomiješana u obliku aure

Bazova aura mora biti spoj beznadnog romantika (ružičasta) i promišljenog alternativca (zelena). On definitivno „gravitira prema kompleksnoj glazbi kako bi smirio svoj ubrzani um“2 te traži više od „brzog fiksa“ pa vjerojatno izbjegava očite pop-hitove. Također, misli da je bolji od svih. A što je ujedinjujuća karakteristika svih slušatelj⁞ica koj⁞e smatraju svoj glazbeni ukus superiornim? Odbacivanje glazbe čija su ciljana publika tinejdžerice! Nasreću, Baz nije ljigavac, samo se još nije obračunao sa svojim kompleksima. Usto, postoji citat koji bi mogao pobiti sve ove tvrdnje, ali to se nikoga ne tiče.3 Bazu su Beatlesi ok, ali još nema kapacitete za One Direction. U budućnosti mu predstoji burno razdoblje otkrivanja Carly Rae Jepsen i Due Lipe (disko renesansa!) i još burnija Reputation era (taj album jest Baz: looks like it could kill you, is a cinnamon roll). Uglavnom, vjerujem u budućeg Baza. Njegovu pak trenutno posebno izraženu intelektualnu stranu uspješno može obuzdati isključivo srce apsolutnog patetika. Baz svoju ružičastu zaogrće u srednjostrujašku snobovštinu, ali ne uspijeva sakriti ni jedan jedini čeznutljivi pogled. Prolongirana žudnja i koprcanje u samosažaljenju teme su na kojima bi Baz mogao doktorirati pa nema smisla propitivati njegove tugaljive, britanske folk-elektro-pop heroje. Kome srce nije bilo slomljeno, ne treba slušati.

Najslušaniji album: Assume Form

Najslušanija pjesma: Wasteland, Baby! (zbog nje ni sa kim ne dijeli svoj Spotify)

Dva AWTWB raspoloženja: briga + strast, respectfully

Omiljena pjesma iz 2021.: Collapsed In Sunbeams

Pjesma koju odbija slušati jer je postala zvuk na TikToku, a savršeno odgovara njegovom trenutnom stanju: So Hot You’re Hurting My Feelings

⚔️SIMON💥

Obrat: naš mračni vladar cijelo je vrijeme bio Simon. Simonova me razvojna krivulja najčešće držala u strahu. Dok je na kraju prvoga nastavka u istoj mjeri izgubio i trijumfirao, a ta je ravnoteža rezultirala nadom, u drugom se dijelu sage ispostavilo da ni formalno zavirivanje u sebe (terapija), ni bijeg od sebe (put u Ameriku) nisu opcije koje bi Simonu mogle donijeti mir. Napetost koja se gomilala tijekom putovanja SAD-om kulminirala je potpunim odbacivanjem magije i odnosa za koje je Simon pretpostavio da bez magije neće opstati. Ono što me najviše frustriralo kao čitateljicu, a za što sam istovremeno znala da je najbolji mogući potez, bilo je odgađanje razrješenja Simonove traume. Kada se napokon počeo s njom hrvati, u junačkom Simon-Snow-ne-odustaje prevratu, Simonova je linija radnje postala jedan od najuvjerljivijih prikaza emocionalnog krajolika osobe koja nije poravnata s ostatkom svijeta, kojoj ništa ne dolazi lako ni prirodno, ali koja usprkos tome pokušava podijeliti svoje misli s nekim koga voli.

narančasta i plana maglica u obliku aure

Čini se logičnim da Baz bude taj koji, kao centralna melankolična ličnost sage, glazbu koristi kako bi proradio osjećaje, te da puno pragmatičniji Simon svoje probleme pokušava potisnuti ili riješiti u stvarnome svijetu (možda šakama), ali to je dosadna zabluda. U mnogim fanfikcijskim Sunce/Mjesec karakterizacijama Simon ispada pomalo jednodimenzionalan – osunčano lice, brončane kovrče, zlatno srce i ništa puno iza tih plavih očiju – dok je cijela poanta „originalnog“ Simona spajanje naočitog lica i hrabrog srca s intelektualnom i emocionalnom dubinom. Ipak, narančasta, vrlo očekivano, označava „buntovničke i odvažne tipove“. Iako u Simonovom životu više nema puno poleta, teško je zamisliti njegov godišnji pregled bez energičnih ili odlučnih melodija. Simon je već prožvakao svaku hyperpop himnu, upoznat je sa svim k-pop trendovima i sasvim je sigurno izdvojio State of Grace i Holy Ground kao favorite s reizdanja Taylorinog klasika Red. Plava, pod koju spadaju senzibiln⁞e slušatelj⁞ice, vodi nas na teritorij sjetnijih zvukova. Uz plesne hitove pomoću kojih ispucava energiju, Simon često plače uz glazbu. A to je najbolja i najzahvalnija Simonova osobina – iako je očito odrastao kao laddy figura, izgledom i ponašanjem neporecivo maskulin, nikada ga ni na sekundu nije opterećivala binarnost.

Najslušaniji album: 30 (terapija, bejb, terapija)

Najslušanija pjesma: Stay

Dva AWTWB raspoloženja: panika + oprezno prepuštanje

Omiljena pjesma iz 2021.: LOST IN THE CITADEL

Ali zapravo: Butter

📚PENNY🔮

Penelope je lik koji sam uzimala zdravo za gotovo sve dok se ona sama nije prestala uzimati zdravo za gotovo. Bilo je tako lako kliznuti u prepoznatljivost Pennynog karaktera u prvoj, ali i velikoj većini druge knjige. Poduzetna štreberica. Odana pobočnica. Pametnica koja staje na kraj svakom manjem zlu. Obvezan girl power lik u fantasy romanu s muškim glavnim likom. Bilo je gotovo nemoguće uočiti trenutak koji je Penny gurnuo u preispitivanje, ali negdje između smrti Simonovog mentora/biološkog oca i prekida s Micahom, počela je sumnjati u svoje odluke, da bi u AWTWB doživjela pravu krizu identiteta. Svaki se od glavnih likova ove sage morao suočiti s time na koji je način pisan te kako se izvući iz općih mjesta svoje potencijalne karikature. Za Penny to je značilo doći do spoznaje da nije moralno superiorna te da prihvaća dio sebe koji pravila krši ne u ime većeg dobra, već zato što je tako zgodnije. Ovoj je epifaniji kumovao i Shepard, najbolji naknadno umetnut lik trilogije, čije su otvorenost i komunikativnost dale prostora Penny da se suoči s predrasudama i vlastitim temeljnim postavkama kroz izgradnju novog odnosa.

ljubičasta aura sa žutim mrljama

Pennyno prosvjetljenje nije promijenilo njezine slušateljske navike – ako je itko ikada bio spoj dviju učinkovitih, fokusiranih aura, onda je to ona. Osobe s ljubičastom aurom glazbu slušaju „kako bi se nabrijale, zabavile i kretale dok se suočavaju s usponima i padovima svakodnevice“, dok žute aure glazbu povezuju s ciljevima. Penny, dakle, glazbu sluša utilitarno ili kao pozadinsku buku, voli u tekstovima pjesama vidjeti jasnu poveznicu sa stvarnim situacijama kroz koje prolazi te od glazbe ne očekuje da je „izliječi“, već da pojača intenzitet njezinog raspoloženja. A Penny je INTENZIVNA. Osim što najbolje funkcionira kada glazbu sluša bijesna, Penny voli biti ukorak sa zeitgeistom pa je nećete uhvatiti kako cijedi nostalgiju iz pjesama popularnih 2010. Ako želi plesati, stavit će Party Mix 2021. Ako želi vikati, stavit će Boss Bitch Mix 2021. Ako želi udariti lutku koja sliči Micahu, stavit će SOUR. I slušat će tonu podcasta, jer, za razliku od ostalih likova, zna iskoristiti puni potencijal svega.

Najslušaniji album: to hell with it (u stanju totalne disocijacije)

Najslušanija pjesma: good 4 u (tjedan dana prorađivanja prekida)

Dva AWTWB raspoloženja: ušuti! + ušuti:)

Omiljena pjesma iz 2021.: Coming Soon

Jedina pjesma za koju je iracionalno uvjerena da se odnosi isključivo na nju (unatoč tome što nije nikad nikome slomila srce): The Only Heartbreaker

🩰AGATHA🐐

Agatha dolazi na kraju ne zato što je najsporedniji glavni lik, nego zato što je desert. Moglo se očekivati da će, nakon prvog nastavka u kojem je Agathi dan glas, ostatak sage provesti postajući sve veća ili sve manja. Sama je Rowell priznala da nije znala što će napraviti s Agathom jer joj je bila potpuno strana. To je rezultiralo nekim prilično hrabrim potezima: od paralize i ambivalencije u Wayward Son (gdje je istovremeno odbacila Svijet Magova i prvi put stvarno poželjela postati vlastita spasiteljica) do cottagecore čuvarice čitavog Svijeta Magova u AWTWB. Unatoč niti vodilji koju nije bilo teško slijediti, moram priznati da sam često jedva čekala da Agathina poglavlja završe, ne iz dosade, već iz potrebe da potencijal i mozganje napokon pretoči u djelo. Nisam znala cijeniti proces. A procesu je ime „obrnuta Sansa“. Jedna od meni najmrskijih linija radnje u sad već godinama univerzalno prezrenoj Igri prijestolja bila je pretvaranje nježne i diplomatske Sanse u okrutnu osvetnicu i prenošenje poruke da se na nasilje odgovara zatiranjem sebe, da u vrlom novom svijetu žena može vladati samo ako je girlboss (ali zapravo ni tad). Agatha je, nasreću, dobila priliku zadržati svoju humanost i pritom spasiti samu sebe. Kao pastirici stada letećih watfordskih koza bez kojih škola ne može opstati i djevojci buduće magične veterinarke pomirenoj sa svojim kompliciranim osjećajima prema magiji, Agathi je pripao epilog.

plavo-zelena aura

Agathina je aura spoj introspekcije i sjete. Ona bi se glasno pobunila, ali bunila bi se i da je opisana bilo kojom drugom bojom. Agatha je predivan niz tematski i estetski povezanih slojeva. Na površini – prelijepa i perolaka, okružena nježnim zvukovima popularnih, neutralnih balada. Malo ispod – rezignirana, (auto)ironična, kao izmučena Olivia Rodrigo kada ne pjeva o slomljenom srcu. Još dublje – otresita, uvijek na korak do uspješnog izljeva ljutnje, uvijek u potrazi za novom buntovničkom himnom. Najdublje, najtajnije – izgubljena i meka, obavijena u sladunjavo, i srcoliko i volišlimevolimte. Agatha pomno sastavlja svoje plejliste, za svaki od svojih slojeva. Najradije priča o pjesmama koje voli jer to su pjesme koje je odlučila voljeti. Najslušanije pjesme nikada ne pušta na zvučnike. Ima Beats Solo3 bežične slušalice u ružičasto-zlatnoj nijansi, izgleda kao da sluša nešto usput, ali ne može se čuti što sluša. Zalijeva sunckrete koje je posadila s Niamh. Prositre rublje. Tapša tvrde kozje glave. Ne smješka se, ne pjevuši. Na zaključanom ekranu mobitela stoji ikona s ružičastim nebom. Piše: Lover.

Najslušaniji album: Solar Power

Najslušanija pjesma: It’s Nice to Have a Friend (umrla bi prije no što bi to pokazala nekome)

Dva AWTWB raspoloženja: nevjerica + mir

Omiljena pjesma iz 2021.: Girl is a Gun

Pjesma koja savršeno opisuje njezinu skrivenu estetiku: brutal

🪄

Shepard, u 3 ujutro, OPSJEDNUT Pennynim koljenima: Thot Shit

Niamh, koja apsolutno odbija priznati da Agathu vidi ovako: Silk Chiffon

Lady Ruth, dok jede tortu i misli na pokojnog muža: Wildest Dreams (TV)

Nico, uvjeren da ovo nitko ne sluša: Little Dark Age

Fiona, uvjerena da ovo nitko ne sluša: The Adults Are Talking

Davy, u svom hladnom grobu: All Eyes On Me

Ebb, među zvijezdama: Space Girl

Lucy, za kraj: Paprika

🪄

Nešto za početak: It’s Every Season (Whole New Mess)

 

 

 

  1. Radnja AWTWB ne odvija se u 2021., uzete su neke autorske slobode.
  2. Sve informacije o značenju pojedinih aura preuzete su iz ovog intervjua.
  3. Dok je primoran čekati Fionu s Nicom, Fioninim zaručnikom, Baz ga čitatelj⁞ici posprdno opisuje kao člana benda koji nije sretan što mu se obožavateljska baza sastoji uglavnom od tinejdžerica.

Otvori komentare

Nema još odgovora

Komentiraj

djevojaštvo

književnost

LGBTIQA+

majčinstvo

muzika

politika

prostor

tv & film

život

OSVETA: Ubojica pilića
NEPCA: Avignon
ŽIVOTINJSKO CARSTVO: 3 ribe
RADOSTI TIJELA: Govna
popsikon
Dvije smrti Sinéad O’Connor
♪ ♫*•♪ ♀️ 2021 ☻ favs by barb ヽ༼ຈلຈ༽ノ
Nježne sablasti
Sto Oskara za Tára 
Temeljac
Justine iz filma Sirovo curi krv iz nosa.
Željna krvi
Kvir memoari ili kako ispričati svoj život
Stisak hrvatskih kanselistica
Klasna priča bez pokrića
Nina Obuljen Koržinke i drvo žalosne vrbe
Kviz: Nina Obuljen Koržinek ili žalosna vrba (Salix babylonica)?
Lydia Tár ravna Zagrebačkom filharmonijom
Sretna 33. obljetnica panDemije svima koj⁞e slave!
Portijina elegija
Kult Plave Kamenice recenzira Taylor Swift
Preporuke za proljeće
Što bismo sačuvale iz 2021., a ne spalile na smetlištu
The L Word: Generation Q, FINALE
The L Word: Generation Q, S02 E07, E08 & E09
Promijeni veličinu fonta
Kontrast