Istraživanje: zašto je ovo moja najdraža slika?

Ovog sam mjeseca bila u Bruxellesu i mogla posjetiti Magritteov muzej, ali nisam jer nisam imala dovoljno vremena ili volje, no otišla sam naravno u gift shop, da provjerim postoji li tamo razglednica ili neki drugi artefakt s printom moje najdraže slike. Bila sam sigurna da slika neće biti u muzeju da je vidim uživo i ispalo je da sam bila u pravu – živi u Njemačkoj.

„Najdraža slika“ u ovom slučaju znači slika koja za mene već godinama ima posebne draži i osjećam s njom jednu egzistencijalnu bliskost, kakvu možda ne osjećam ni s jednom drugom slikom (što je čudno jer je Magritte valjda bio muškarac, a sve što mi je na taj način blisko napravile su žene).

U ovoj ću crtici pokušati shvatiti zašto.

ZAŠTO JE OVO MOJA „NAJDRAŽA“ SLIKA?

Djevojka u smeđoj haljini jede pticu ispred drveta na kojem sjede 4 ptice: zelena, siva, crna i smeđa.

1. Slika se zove „Mlada djevojka jede pticu“, u zagradi „(Užitak)“. „Mlada djevojka jede pticu (Užitak)“. Kratko i jasno, a istovremeno, mislim, ne. Odlično.

2. Prvi rezultat google pretrage „magritte girl“ tvrdi: „Certainly Young Girl Eating a Bird is the most gruesome painting Magritte ever did“. 👍

3. „Mlada djevojka jede pticu (Užitak)“, ali ne izgleda kao da uživa. Izgleda zamišljeno, tužno. Je li užitak fundamentalno tužan jer smo svjesni da je prolazan? Uvijek. Užitak je okrutan.

4. Djevojka ima nos vrlo sličan mom, a ima i slične oči. Ja sam narcisoidna?

5. Izgleda i opijeno užitkom. Užitkom je transportirana u drugu sferu, omamljena je, pozadina je zamućena od toga svega. Zelena je ptica osuđuje, siva je ptica osuđuje još više.

6. U čemu uživa, odnosno što je taj (užitak)? Je li ptica užitak? Ne vjerujem. Je li jedenje ptice užitak? Možda. Ptica je sirova. Ptica je netom bila živa. Je li djevojka ubila pticu? Je li ubojstvo užitak? Kako je ptica umrla? Bojim se da je to potpuno nebitno.

7. Također se čini kao da je to nešto što je morala učiniti. U njenom jedenju postoji jedna determinacija da pojede sve što može od te ptice, i jedna nota očaja. To je takozvana sudbina. Svejedno ne znamo je li je ubila ili samo našla na zemlji i otvorila, kao čokoladicu, što ne smijete raditi ako ste djeca. Ako ste odrasli, što drugo?

8. Zanima me u što gleda dok jede. Definitivno ne u televiziju. Isprobala sam s vlastitim rukama – mutno vidi svoje krvave prste i krilo ptice koje se miče od njenih pokreta, ali da, definitivno gleda u prazno. Riješeno. ✔

9. Najljepši su dio slike tragovi krvi na njenom bijelom ovratniku, koji ne izgledaju kao poprskani nego kao da je netko krvav hodao kroz snijeg. Što me podsjeća.

10. Crvena je u nekim trenucima najutješnija boja. U crvenu se ne može sakriti, u crvenu se može samo vrištati.

11. Ili je užitak zapravo gledati djevojku kako jede pticu? Ona možda uopće ne uživa, uživa gledatelj. To je logična interpretacija, jer briga za djevojčin užitak ne bi bila tipična briga nadrealističkog umjetnika, previše vole žene mrtve i u komadima. Ali ja sam još kao mlada djevojka uživala u njenom suspektnom užitku. Muški nadrealizam je nadmudren; slika je zrcalo; ja sam narcisoidna.

12. Djevojka je isto ptica. Vidite to po njenoj frizuri, dva velika krila koja se dijele po sredini, pa rukavi puni zraka, ovratnik na čijem je rubu ostatak jata, nos koji je pomalo kljun. To je veliki preokret u kojem shvaćamo njenu kanibalističku prirodu.

13. Nemoguće je procijeniti je li ovalni crveni oblik u tijelu ptice jezik djevojke ili utroba ptice. Možete imati svoje mišljenje, ali ono je nevažno jer ne možemo sa sigurnošću razgraničiti između jezika i utrobe ili jezika i srca, kao što ne možemo razgraničiti je li bol u tijelu rezultat jezika ili samog tijela, jesu li ono što boli samo misli koje možemo prenijeti u riječi ili je to neki drugi jezik.

14. Draž je u tome što dolazi do srca stvari, tj. ptice, čak i ako je tužna, čak i ako nije skroz ovdje. Nema kolebanja i nema povlačenja. Ne boji se krvi na prstima, bila ptičja ili njena, svejedno, svejedno je. Sve je okrutno, i ljubav, a neljubav pogotovo, ali ona je nježna u tome. Mislim da je zato volim.

 

Otvori komentare

Nema još odgovora

Komentiraj

djevojaštvo

književnost

LGBTIQA+

majčinstvo

muzika

politika

prostor

tv & film

život

OSVETA: Ubojica pilića
NEPCA: Avignon
ŽIVOTINJSKO CARSTVO: 3 ribe
RADOSTI TIJELA: Govna
popsikon
Dvije smrti Sinéad O’Connor
♪ ♫*•♪ ♀️ 2021 ☻ favs by barb ヽ༼ຈلຈ༽ノ
Nježne sablasti
Sto Oskara za Tára 
Temeljac
Justine iz filma Sirovo curi krv iz nosa.
Željna krvi
Kvir memoari ili kako ispričati svoj život
Stisak hrvatskih kanselistica
Klasna priča bez pokrića
Nina Obuljen Koržinke i drvo žalosne vrbe
Kviz: Nina Obuljen Koržinek ili žalosna vrba (Salix babylonica)?
Lydia Tár ravna Zagrebačkom filharmonijom
Sretna 33. obljetnica panDemije svima koj⁞e slave!
Portijina elegija
Kult Plave Kamenice recenzira Taylor Swift
Preporuke za proljeće
Što bismo sačuvale iz 2021., a ne spalile na smetlištu
The L Word: Generation Q, FINALE
The L Word: Generation Q, S02 E07, E08 & E09
Promijeni veličinu fonta
Kontrast